Scumpiri ca la noi, la nimeni: România a depășit media UE la capitolul „prețuri piperate”
Inflația are caracter generalizat la nivel european, prețuri din ce în ce mai mari fiind resimțite nu doar în plan intern, ci pe toate piețele din regiune. Diferența este generată de faptul că, la noi, inflația pare să fi apăsat mai mult pedala de accelerație.
Românii suportă, în acest moment, o inflație galopantă, peste media înregistrată în general la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, conform celor mai recente date publicate de Eurostat.
Concret, ne arată analiștii economici europeni, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna martie până la 7,8%, de la 6,2% în luna februarie. În schimb, în România, conform datelor INS, rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,15% în luna martie 2022, de la 8,53% în februarie.
Topul european al statelor unde inflația pare să fi scăpat de sub control
O problemă la fel de mare o reprezină inflația și în alte țări, precum: Lituania (15,6%), Estonia (14,8%), Cehia (11,9%), Ţările de Jos (11,7%), Letonia (11,5%), Bulgaria (10,5%), Polonia (10,2%), Spania (9,8%) şi România (9,6%).
Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 3,2% în ritm anual, peste ţinta BCE. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Din nefericire, previziunile economice pentru România arată că nu vom scăpa prea curând de prețurile mari. Inflația urmează de-abia acum să atingă apogeul, conform Băncii Naționale. Astfel, inflația anuală în România va depăși pragul de 11,2% în luna iunie, ne spun analiștii BNR.
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor analize, rata anuală a inflaţiei va creşte probabil ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat în prognoza pe termen mediu din februarie, care indica majorarea ei la 11,2% în luna iunie, urmată de o descreştere graduală, până la 9,6% în decembrie 2022, dar mai abruptă în semestrul II 2023, implicând coborârea acesteia la 3,2% la finele anului”, transmite BNR.
Decembrie 2022 ne-ar putea aduce, totuși, o temperare a scumpirilor. în condițiile în care se anticipează o inflație ușor mai mică, de 9,6%.
BNR susține, astfel, că perspectiva apropiată a inflaţiei şi riscurile la adresa ei induse de şocurile globale pe partea ofertei reclamă continuarea majorării ratei dobânzii-cheie cu 0,50 puncte procentuale, în vederea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste pe termen mediu şi a prevenirii declanşării unei creşteri autoîntreţinute a nivelului general al preţurilor de consum – eventual printr-o spirală salarii-preţuri – dar şi din perspectiva credibilităţii băncii centrale.